Recepten & inspiratie

Bierbrouwers

Fruit, een frisse smaakmaker in bier

Fruit in bier roept een aantal associaties op: het citroentje wat soms in je glas Hoegaarden wordt gedaan, Radler, of juist een Belle-Vue Kriek die sinds jaar en dag op de kaart staat. Maar met de groei van het aantal brouwers in Nederland groeit ook de creativiteit en wordt er steeds vaker verschillende soorten fruit aan het bier toegevoegd. Van oudsher denkt men vaak aan Kriek en Radler. Bij bieren die fruit bevatten zijn dat ook hele goede voorbeelden. Het fruit wat daaraan wordt toegevoegd doet bij die bieren heel veel met de smaak en kleur. Gelukkig zijn er veel meer biersoorten waar fruit een belangrijk onderdeel van de ingrediëntenlijst is , denk aan IPA, Berliner Weiße en Sours die bijvoorbeeld vaak met een familielid uit de citrusfamilie werken.

 

Door gebruik te maken van diverse hop variëteiten kunnen er mooie citrustonen aan bier worden gegeven maar helaas gaat dit ook gepaard met een hoge bitterheid. Soms wil een brouwer die bitterheid wat meer achterwege laten. Dan kan je heel goed werken met fruit, wat je veelal ziet bij Pastry Stouts of bij Sours. Ook de bieren met een lager alcoholpercentage die vaak een wat waterige smaak hebben kan het fruit juist heel wat smaak, diepte en body aan het bier geven.

 

Fruit zoals je dat bij de groenteboer of supermarkt koopt kan je niet zomaar aan je brouwsel toevoegen. Dat fruit kan namelijk nogal een impact hebben op de kwaliteit van je bier wat je niet of nauwelijks onder controle kan houden. Fruit is vaak bespoten en bevatten wilde gisten en vooral dat laatste willen 9 van de 10 brouwers niet in hun brouwinstallatie of bier hebben. Er zijn uiteraard wel brouwers die zogenaamd los rollend fruit in hun brouwproces verwerken en daar komt behoorlijk wat kennis en werk bij kijken. Brouwerijen die wilde bieren maken kiezen meestal los rollend fruit omdat zij juist bieren maken met een wilde vergisting. Dat zijn de zogenaamde Brettanomyces (Brett) bieren.

 

Brouwers die wel fruit in het bier willen, maar geen wilde vergisting willen, maken gebruik van verhitte (gepasteuriseerde) fruitpurees. Ook dan moet je als brouwer nog goed naar het etiket kijken. Fruitpuree wordt namelijk ook veel gebruikt door ijsbereiders en patissiers, die willen graag gezoete fruitpuree hebben voor onder andere de smaak, structuur en een betere bevriezing van het eindproduct. In de suikervrije fruitpuree van Fruitlife dat wij aan de brouwers verkopen zitten alleen de natuurlijke suikers in de fruitpuree. Hier heeft dan geen toevoeging van extra suiker plaatsgevonden. Hierdoor heeft het toevoegen van de Fruitlife fruitpuree minder invloed op het vergisten wat weer effect heeft op de smaak, alcoholpercentage en hoeveelheid koolzuur.

 

Bekijk het overzicht hieronder en kom erachter welk fruit het best bij welke hopsoort past.

 

Hopsoorten overzicht